Málker

Reklám kicsit másként

Kérdés, kérés, ajánlás

malkerblog@gmail.com

Címkék

10dolog (15) animáció (7) átverés (5) auto (5) autó (18) baki (9) dan clark (13) durex (5) durva (47) fail (36) foci (21) heineken (6) japán (7) kemény (61) képek (6) munkahely (16) nkr (43) összeállítás (5) óvszer (9) reklám (285) sör (8) szép (26) szex (5) szexi (14) sziget (5) tánc (6) t mobile (6) vezetés (7) vicces (42) vicces kép (51) vicces videó (259) videó (10) zene (15) Címkefelhő

Keresés

Friss topikok

Jóság

Humor Humor & Funny Blogs - Blog Catalog Blog DirectoryEu Link Center Miner.hu Hun-Web Linkek LinkBank Blog Search: The Source for Blogs
eXTReMe Tracker
commercial blog funny banned video Blog Directory
blogsbycategory.com Blog Directory Last 9 funny clips

2010.04.07. 19:37 sziger

Választás 2010 - A plakát oldalról.

EP-válsztásos összefoglalóhoz hasonlóan ezúttal is összefoglalnám röviden a mögöttünk álló kampányt, számomra ez rendkívül izgalmas időszak, és szinte a választásnál jobban várom, hogy éppen ki hogyan építi fel a stratégiáját, milyen újdonságokkal áll elő.

Igazából jó 3-4 hónappal a választások előttig kell visszamenni a kezdetekhez, az MSZP kezdte a felvezetést, hogy mennyi mindent is tettek az elmúlt években, amire a Fidesz válaszul előjött egy eddigiekez képest számomra elég nyílt -kicsit túl kemény-, de ötletes reklámmal.

 

Ezután szépen lassan kezdődött csordogálni a kampány.

Fidesz

A 2006-os választás buktáját követően nem tértek vissza az elnyújtott negatív kampányhoz, sokkal inkább helyezték a hangsúlyt az igen megcsináljuk, jobb lesz, szebb lesz, hangulathoz, a korábbi sorozatokból már ismert stílusban és szereplőkkel. (civil idősek, családosak, fiatalok mosolyognak vágyakozón). Szép lassan jöttek a jelszavak, amik kicsit megosztók. Számomra nem elég egységes a váltás, ezálttal nincs meg a fokozatosság, és az átfedés rontja az összhatást. Itt az idő, csak a Fidesz... Valamint az egyéni képviselő-jelöltek face - to - face képei.

Ami most új volt és amit érdekesnek találtam, az a messzeségbe révedő, gondoskodó politikusi kép, amely Orbán Viktoron kívül egyéni jelölteknél is előjön, sőt az orbanviktor.hu dizájnja is erre épül (Megjegyezném, hogy a Viktoros plakát színösszeállítása szerintem nagyon jól eltalált).

Összegezve: kevés kockáztatás (leszámítva a kampány elejét, de az már nagyon régen volt..), kevés újdonság, de azért a "kizárólag a megszokott sémák alkalmazásánál" több. Vasárnap kiderül, hogy elég lesz-e. 

MSZP

Mit lehet kezdeni egy ilyen időszak után, mikor érezhetően biztos a bukás? Ez a kérdés fogalmazódott meg bennem, és sok mindenre gondoltam, de erre nem nagyon. Kevés, nagyon kevés amit az MSZP produkált és azt sem egységesen. A felvezetés még jó volt és erős, de aztán szinte koncepció nélkül érkeztek teljesen össze-vissza időrendben az egyéni jelöltes, majd a Mesterházy-s (Új jelölt, új program), majd a megvédjük a bajtól a gázártól, megvédjük a nyugdíját, riogatós, vérszegény kampány (nem kolbászból kerítés, de inkább negatív mint pozitív hangulatú) és ismét egyéni, és Mesterházy (Nagy a tét), ezúttal vegyítve.

Lehet, hogy a fenti sorok, kissé össze-vissza dobált szavaknak tűnnnek, de ez a benyomás alakult ki bennem az MSZP kampányával kapcsolatban, úgy, hogy semmi nagyon egyedivel, látványossal, újítással nem jöttek elő. Nagyjából megmaradt a 2006-os választáson alkalmazott dizájn, kicsit több zölddel.

Összességében, én többet vártam, mivel mi más lehetne a kiút, a veszteség minimalizálása, ha nem egy jól sikerült kampány. (Persze a kockáztatásban benne van a bukás veszélye, viszont így nem látok sok esélyt az előre lépésre.) Vasárnap kiderül, hogy elég lesz-e. 

Jobbik

 

A Jobbik, a számukra sikeres EP választás kampányához visszatért és ismét alkalmazza a csoportos hatást, a húzó emberek (Morvai és Vona) mindenki mögött ott állnak, segítve az összetartás ideáját. A Jobbik leginkább emlékezetes alakítása az elszámoltatás (20 évet a 20 évért) plakátja volt, ez azonban hasonlóan a többi kisebb párt plakát akciójához (a Fidesz-en és az MSZP-n kívül mindenki) nem kapott akkora ismétlődést, területi lefedettséget, hogy még hatékonyabb legyen.  

A Jobbik esetében inkább az egyéni jelölteket ábrázoló plakátok voltak többségben, ami nem is meglepő, hiszen a bejutásért küzdő pártokhoz képest nekik minden körzetben van jelöltjük, így ez hangsúlyosabb, de mégis kissé kevés megújulást érzek az új erőtől.

Összességében a Jobbik is maradt a korábban már bevált és alkalmazott formuláknál, kevés újítással, leginkább a Fidesz-hez hasonlítanám. Vasárnap kiderül, hogy elég lesz-e. 

 

MDF

Az MDF esetén teljes megújulást hajtottak végre és a korábbi (egyébként szerintem nagyon is ötletes) stílust elhagyva, gyakorlatilag egy új márka bevezetésére tettek kísérletet. Az eredmény majd hamarosan elválik. (Az MDF teljes plakát kollekciója egyébként megtekinthető itt.) Elsőre a ruházati (divat) reklámos fiúk és lányok, aztán ugyanők Bokros Lajossal Magyarország térképen, aztán végül egy kis Fidesz-MSZP-Jobbik elleni mini-akció, és végül Bokros maga.

Összességében: Itt legalább felfedezni véltem a koncepciót, az átgondoltságot, az azonban más kérdés, hogy mennyire lehet sikeres gyakorlatilag a semmiből egy régi pártnak új dizájnt adni. Vasárnap kiderül, hogy elég lesz-e. 

LMP

Náluk korábbi akcióként csak az EP választás előtti, nagyrészt utcai plakátolást lehetett megfigyelni, így nagyon nincs viszonyítási alap. A Fideszhez hasonlóan náluk is megjelenik a vidám lakosság, a boldog közember, ugyanakkor az ő kampányuk nagyjából csak rájuk épül, szemben a Fidesz több szálon futtatott kampányával. Az LMP-nél, az MDF-hez hasonlóan, nem az egyéni jelöltek szerepeltek, és csak a kampány második felében érkezett a párt tagjaival, vezetőivel kapcsolatos plakát, ami a többiektől eltérő. Nincs igazán központosítva, alá-fölé rendeltséggel, inkább csapat jellegű összeállást igyekeznek elérni. Szintén erre utalna a 2 férfi 2 nő nemenkénti megosztás is, amely így már-már koncepció, és végül a korábbi plakátokon megfigyelhető Lehet más a politika utáni kérdőjelet felváltotta a felkiáltójel, ezzel pedig már keretes is a történet. 

Összességében: koncepció és megvalósítás jó időzítéssel megvolt, ugyanakkor kevés és kicsit egy síkon mozgott, de legalább összhangban önmagával. Vasárnap kiderül, hogy elég lesz-e. 

 

Zárszó.

Végére érve a pártoknak rájöttem, hogy nem teljesen objektív elemzés született, hiszen más-más elvárással vártam a pártok kampányát, így lehet, hogy ha mindenki az LMP-vel hasonlatos üres lappal kezdett volna, pozitívabb lenne az összbenyomás, azonban ha valaki csinált már jót és újatt, attól szerintem elvárható az újabb és még jobb, vagy legalábbis az erre való törekvés. A régi ötletek, formák, és dizájnok leporolása és újrahasznosítása azonban részemről nem támogatott. 

A pártokat összegezve a kampányok hatására véleményem szerint a Fidesz túl sok pluszt nem tud elérni. Veszélyesnek érzem O.V. ennyire előtérbe helyezését, ezt én nem erőltettem volna. Az MSZP az átütő kampány hiányában szintén a Fidesz sorsára jut megítélésem szerint, és a kampány gyakorlati haszna, hogy mennyiségben legalább annyi helyen ott vannak mint a Fidesz, ez azonban plusz szavazatokat nagyon nem hoz. A Jobbik esélyes lehet arra, hogy a kampánynak köszönhetően nyereségre tegyen szert, de nem annyit mint amennyi potenciált jelenthetne egy még jobban kivitelezett kampány. Az MDF esetén nagyon kiváncsian várom az eredményeket, mert a kampány alapján meggyőző, de hiányosnak érzem mögötte a tartalmat, mivel az ő esetükben leginkább csak a csomagolás változott, na meg persze megbokrosodtak kicsit. Az LMP-nek meglátásom szerint használni fog a kampány, mivel összhangban maradtak önmagukkal és volt egy szépen végrehajtott koncepció.   

Aztán majd vasárnap kiderül, hogy mire lesz az egész elég. 

Szólj hozzá!

Címkék: választás mszp fidesz mdf jobbik plakát lmp


A bejegyzés trackback címe:

https://malker.blog.hu/api/trackback/id/tr711902469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása